Press "Enter" to skip to content

Урок 1: Въведение в HTML

0

Въведение в HTML

Някои хора мислят, че е изключително трудно да се направи уебсайт. Това не е така! Всеки може да се научи как да създаде HTML уебсайт.

Други вярват – също толкова погрешно – че е необходим скъп и усъвършенстван софтуер за създаване на сайтове. Вярно е, че има много различни програми, които твърдят, че могат да създадат уеб сайт за вас. Но ако искате да го направите правилно, трябва да го направите сами с помощта на HTML езика. За щастие, това е лесно и безплатно и вече имате всички необходими софтуерни програми.

Целта на този урок е да ви даде лесно, но задълбочено и правилно въведение към това как да направите HTML уеб сайтове. Урокът започва от нулата и не изисква абсолютно никакви предварителни познания за програмирането.

Урокът не може да ви покаже всичко. Затова е необходима известна ангажираност и воля за експериментиране. Но не се притеснявайте – да научите как да направите HTML уеб сайтове е много забавно и дава огромно удовлетворение, когато го направите правилно.

Обща информация за HTML

HTML е съкращение за HyperText Markup Language. Това е компютърен език за създаване на уеб сайтове и уеб приложения. Състои се главно от поредица от кодове, обикновено написани в текстов файл и след това записани с разширение .html. Когато се преглежда през браузър, HTML файлът се превръща в красив, добре форматиран текст или комбинация от текст и мултимедия.

HTML e разработен за пръв път от британския физик Тим Бърнърс-Лий през 1990 г. и оттогава досега е преминал през много промени. Най-новата версия може да постигне много повече, отколкото е било възможно, когато езикът е изобретен за пръв път.

В този урок ще разгледаме основите на езика HTML и всичко, което трябва да знае един начинаещ, за да започне с HTML.

HTML версии

Първо, нека изброим всички версии на езика:

  • HTML 1.0: Това е основната версия на HTML и първото издание на езика.
  • HTML 2.0: Тази версия е въведена през 1995 г. и постепенно еволюира, за да позволи допълнителни възможности.
  • HTML 3.2: В опит да се осигури разработването на стандарти за World Wide Web, Консорциумът за World Wide Web (W3C) е основан от Tim Berners-Lee през 1994 г. До 1997 г. те публикуват HTML 3.2.
  • HTML 4.0: По-късно през 1997 г. W3C пусна HTML 4.0 – версия, която поддържа много типове и атрибути. HTML 4.0 бива преиздаден по-късно с малки редакции през 1998 г.
  • HTML 4.01: През декември 1999 г. е пусната HTML 4.01.
  • XHTML: Спецификациите за това бяха въведени през 2000 г. и беше препоръчано да бъдат използвани като съвместен стандарт с HTML 4.01. Той включи XML, за да гарантира правилното писане на кода и да осигури оперативна съвместимост между езиците за програмиране.
  • HTML5: W3C публикува HTML5 като препоръка през октомври 2014 г. и по-късно ще представи HTML 5.1 през ноември 2016 г.

Избор на HTML редактор

Ако ще създавате уеб страници в HTML, ще ви е необходим HTML редактор. Има няколко предимства при използването на HTML редактор.

Добър HTML редактор ще запази кода ви чист и организиран. Също така, той ще засече когато отваряте нов таг и ще го затвори автоматично, за да избегне допускането на грешки в кода и ще намали времето за писане на кода.

Има много безплатни и платени HTML редактори, аз препоръчвам Notepad Plus Plus.

 

След като вече сте избрали текстов редактор и имате инсталиран интернет браузър, може да започнете с писане на HTML код!

Ако имате въпроси, предложения или сте се натъкнали на грешка в някой от постовете, може да се свържете с мен.

Close