Press "Enter" to skip to content

Как да добавим фавикон на сайта си

0

Фавикон (favicon) е малката икона, която се показва вляво от заглавието на страницата в таба на браузъра, докато преглеждате даден уебсайт. Добавянето на фавикон към сайта Ви спомага за разпознаването на марката и добавя професионално докосване към сайта Ви.

Наличието на фавикон на уебсайта ви е, разбира се, много по-добре, отколкото да се появи празна икона на документ в браузъра, освен това сайтът Ви ще изглежда много по-професионално.

Има два лесни начина за добавяне на фавикон към уебсайт.

Преди да започнете ще трябва да имате:

  • Квадратно изображение, което да добавите като фавикон
  • Достъп до файловете на уебсайта

Вариант 1 – Оставяне на браузърът автоматично да извлече вашия фавикон (няма нужда да променяте кода на сайта)

  1. Първо трябва да имате изображение с квадратни размери. Разбира се, не-квадратни изображения също ще свършат работа, но те може да не изглеждат професионално.
  2. След това трябва изображението да се конвертира във .ico формат. Може да го направите с Фотошоп, Гимп или накой безплатен онлайн конвертер.
  3. Сега трябва да промените името на файла на favicon.ico. Браузърът ще извлече иконата автоматично само ако е с това име и това разширение.
  4. Последната стъпка е да качите този файл на хостинга в директорията, където се намират файловете на уебсайта Ви. За добавяне на иконата можете да използвате File Manager-а предоставен от хостинг фирмата или FTP клиент.

Когато файлът favicon.ico е качен при останалите файлове в уебсайта, браузърът ще го извлече автоматично и ще покаже изображението в браузъра.

Вариант 2 – Използване на нормално изображение и посочването му в кода на уебсайта

Ако смятате, че конвертирането на изображението в друг формат е прекалено трудно, можете да използвате обикновено изображение като фавикон на вашия уеб сайт.

  1. Първо трябва да имате изображение с квадратни размери, за да се показва нормално в браузърите.
  2. Качете файла на хостинга където се намира вашият уебсайт.
  3. Сега трябва да добавите следният код между <head></head> таговете в кода на страниците си:

<link rel="shortcut icon" type="image/png" href="favicon.png"/>

След това да промените “favicon.png” с името на изображението, което качихте на хостинга.

Close