Press "Enter" to skip to content

Автоматично презареждане на страница

0

Използването на мета тагът за презареждане или пренасочване е един от начините, по който можете да презареждате или пренасочвате уеб страници. Тагът е лесен за използване, което означава, че лесно се допускат грешки при изпозването му. Нека разгледаме защо бихте искали да използвате тагът за пренасочване и какви капани трябва да избягвате, когато го направите.

Презареждане на текущата страница

Едно от нещата, които можете да направите с мета тага за презареждане е да принудите текущата страница да се обнови/презареди.

За да направите това, трябва да поставите следния мета таг в частта <head> на вашия HTML документ. Синтаксисът изглежда така:

<meta http-equiv="refresh" content="60">

  • http-equiv=“refresh“ казва на браузъра, че тагът изпраща HTTP команда а не текстово съдържание.
  • content=“60″ е времето, в секунди, след което браузъра ще презареди текущата страница. Може да смените стойността 60 с която пожелаете.

Един от най-честите начини на използване на маркера за презареждане е да презаредите страница с динамично съдържание. Например сайт за залагания или карта на времето.

Пренасочване към нова страница

Друго нещо, което можете да направите с мета тага е да изпрати потребителя от една страница, на друга.

Синтаксисъте почти същият:

<meta http-equiv="refresh" content="2;url=http://htmluroci.com/">

Както можете да видите, атрибутът content е малко по-различен.

  • content=“2;url=http://htmluroci.com/“: Цифрата е времето, в секунди, докато страницата бъде пренасочена. След точката и запетаята е URL адреса на новата страница.

Недостатъци

Използването на мета тагът за презареждане има някои недостатъци:

  • Ако пренасочването се случи бързо (по-малко от 2-3 секунди), може да има проблем с използваемостта. Това не позволява на потребителите на по-стари браузъри да използват бутона „Назад“.
  • Ако пренасочването се случи бързо и пренасочва към несъществуваща страница, вашите читатели може да се окажат в омагьосан кръг. И няма да виждат съдържанието Ви.

 

 

Close